Ciasto bardzo łatwe do wykonania i pyszne. Polecam!
- Składniki:
- 12 łyżek cukru
- 15 łyżek mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego albo oliwy
- 1 szkl. mleka
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej
- garść różnych bakalii jak na keks
- 3 jabłka
- 2 banany
- 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, banany obrać i też pokroić w kostkę. Wszystko razem delikatnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Odstawić na bok. Utrzeć w robocie jaja z cukrem na puch. Dodawać stopniowo mąkę, kakao i proszek do pieczenia z soda na przemian wlewając mleko. Cały czas ucierając dodawać olej. Wyjąć ciasto z robota i do misy z ciastem delikatnie wkładamy jabłka z bananami delikatnie mieszając to łyżką. Przelewamy całość do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni C na 50-55 min. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. Po upieczeniu możemy je przyprószyć cukrem pudrem lub możemy zrobić polewę. To wg już Państwa uznania. Ciasto jest długo wilgotne i wyśmienite do kawki. Smacznego!