Ciasto czekoladowe s.Leonii

Ciasto bardzo łatwe do wykonania i pyszne. Polecam!

  • Składniki:
  • 12 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego albo oliwy
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej
  • garść różnych bakalii jak na keks
  • 3 jabłka
  • 2 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, banany obrać i też pokroić w kostkę. Wszystko razem delikatnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Odstawić na bok. Utrzeć w robocie jaja z cukrem na puch. Dodawać stopniowo mąkę, kakao  i proszek do pieczenia z soda na przemian wlewając mleko. Cały czas ucierając dodawać olej. Wyjąć ciasto z robota i do misy z ciastem delikatnie wkładamy jabłka z bananami delikatnie mieszając to łyżką. Przelewamy całość do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni C na 50-55 min. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. Po upieczeniu możemy je przyprószyć cukrem pudrem lub możemy zrobić polewę. To wg już Państwa uznania. Ciasto jest długo wilgotne i wyśmienite do kawki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx