Ciasto gruszkowe odwracane

Upiekłam to ciasto z gruszkami, ale jeżeli ich nie masz pod ręką to wyjdzie Ci również z innymi owocami. Ciekawie wygląda po upieczeniu, gdy je odwrócimy i odkleimy od niego papier do pieczenia. Widać całe połówki gruszek zatopione w upieczonym cieście. Długo zachowuje świeżość i jest przepyszne. Polecam!

  • Składniki:
  • 4 jaja
  • 15 dag cukru + 6 łyżek na podsypanie blachy
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

Wykonanie:                                                                                                                                                                                                                                                                                             Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować na puch z cukrem ( 15 dag).  Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do całości wlać olej i mleko. Wszystko wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Połączyć delikatnie z ciastem. Gruszki obrać ze skóry i pozbawić ich gniazd nasiennych. Na blasze ułożyć papier do pieczenia i na nim równomiernie rozsypać 6 łyżek cukru. Na nim ułożyć owoce ( jeżeli mają skórkę to skórką do góry). Na całość wylać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 30 –  40 min ( do suchego patyczka). Wyjąć blachę , troszeczkę przestudzić . Na upieczone ciasto nałożyć taką samą blachę i przekręcić          ( odwrócić je). Ściągnąć z wierzchu ostrożnie papier do pieczenia. Ciasto będzie ładnie się prezentować ( patrz foto). Jeżeli nie chcesz odwracać to możesz zostawić takie jakie będzie po upieczeniu, tylko na wierzchu posyp cukrem pudrem . Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx