Upiekłam to ciasto z gruszkami, ale jeżeli ich nie masz pod ręką to wyjdzie Ci również z innymi owocami. Ciekawie wygląda po upieczeniu, gdy je odwrócimy i odkleimy od niego papier do pieczenia. Widać całe połówki gruszek zatopione w upieczonym cieście. Długo zachowuje świeżość i jest przepyszne. Polecam!
- Składniki:
- 4 jaja
- 15 dag cukru + 6 łyżek na podsypanie blachy
- 25 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- szczypta soli
Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować na puch z cukrem ( 15 dag). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do całości wlać olej i mleko. Wszystko wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Połączyć delikatnie z ciastem. Gruszki obrać ze skóry i pozbawić ich gniazd nasiennych. Na blasze ułożyć papier do pieczenia i na nim równomiernie rozsypać 6 łyżek cukru. Na nim ułożyć owoce ( jeżeli mają skórkę to skórką do góry). Na całość wylać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 30 – 40 min ( do suchego patyczka). Wyjąć blachę , troszeczkę przestudzić . Na upieczone ciasto nałożyć taką samą blachę i przekręcić ( odwrócić je). Ściągnąć z wierzchu ostrożnie papier do pieczenia. Ciasto będzie ładnie się prezentować ( patrz foto). Jeżeli nie chcesz odwracać to możesz zostawić takie jakie będzie po upieczeniu, tylko na wierzchu posyp cukrem pudrem . Smacznego!