Ciasto Lambada

Przepis z Kuchni Wioli. Na spodzie biszkoptowym przekrojonym na 2 warstwy mamy tu warstwę budyniu gotowaną na soku pomarańczowym i okraszonym wiórkami jabłek naszych polskich prosto z działeczki. ciasto na wierzchu wieńczy warstwa ubitej śmietany połączonej z kwaskową galaretką cytrynową. Polecam!

  • Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki tortowej pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Składniki na masę budyniową:
  • 1 l soku pomarańczowego
  • 4-5 jabłek ( ok.80 dag) obranych i przetartych na dużych oczkach tarki
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2l śmietany 36% ( ja miałam tortową Łowicką)
  • 1 galaretka cytrynowa ( może być pomarańczowa)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo do nasączenia blatów biszkoptowych:
  • sok z 2 pomarańczy

Wykonanie ciasta:
Białka na sztywno ubić ze szczyptą soli. Do piany dodawać stopniowo cukier, a potem po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i już ręcznie wkręcić w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 30 min ( góra-dół). Miałam blachę o wymiarach: 24x35cm. Wyjąć, wystudzić i wystudzone przekroić na 2 placki.
Wykonanie masy budyniowej:
W 1 szkl. soku pomarańczowego  rozpuścić budynie i cukier. Resztę soku zagotować .Do gotującego się soku dodać tarte jabłka, chwilę je podgotować ,wymieszać i wlać zawartość z rozpuszczonymi budyniami i cukrem. zagotować, wymieszać i wyłączyć gęstą masę.
Na blasze zostawić jeden blat ciasta. Nasączyć go lekko sokiem z pomarańczy i na niego nałożyć jeszcze gorącą masę budyniową. Wyrównać i zakryć całość drugim blatem ciasta. Ten blat też nasączyć sokiem z pomarańczy.
Wykonanie masy śmietanowej:
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Ubić na najwyższych obrotach w wysokim naczyniu śmietanę dodając do ubitej stopniowo cukier puder. Wlać do niej tężącą zimną galaretkę, wymieszać i taką masę wlać na 2 blat ciasta. Wyrównać i posypać wierzch np. tartą czekoladą.
Na noc wstawić ciasto do lodówki. Kroić dopiero dobrze schłodzone. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx