Owoców teraz mnóstwo na bazarach więc trzeba korzystać z dobrodziejstw lata. Dla zabieganych proponuję łatwe w wykonaniu ciasto do którego wkładasz owoce jakie masz. Ciasto pyszne, długo zachowuje świeżość ( niestety u mnie znika z talerzy zaraz po upieczeniu). Polecam do poobiedniej kawki lub herbatki.
- Składniki na ciasto :
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- dowolne owoce sezonowe obtoczone w bułce tartej
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- Składniki na kruszonkę:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 80 g masła lub margaryny
Wykonanie:
Do mniejszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. W większej misce utrzeć jajka z cukrem na puch, dodawać stale ucierając olej, jogurt i aromat cytrynowy. Do masy płynnej stopniowo wsypujemy zawartość małej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce otoczone w bułce tartej wkładamy na ciasto lekko je do niego dociskając. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, masło lub margarynę i cukier ( ja to robię ręką) . Powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 50 minut. Patyczkiem sprawdzić ciasto ( jest dobrze upieczone, gdy patyczek jest suchy). Wyciągnąć i studzić na kratce od piekarnika. Smacznego!