Ciasto pyszne dzięki kremowi z kaszy manny, przełożonym dżemem kwaskowym i śmietankowo-czekoladowej polewie . Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 100 g cukru drobnego
- 250 g zimnego masła
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- Składniki na krem:
- 750 ml mleka
- 150 g kaszy manny
- 180 g cukru
- 200 g masła
- Składniki na polewę:
- 100 g śmietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2-3 słoiki dżemu porzeczkowego lub agrestowego
- do dekoracji:
- płatki migdałów
- pokruszone bezy
Wykonanie ciasta:
Mąkę, sodę, cukier i przetarte na tarce masło rozetrzeć w palcach tak by wchłonęło mąkę, dodać rozbełtane widelcem jaja, miód. Zrobić wałek, podzielić go na 3 część i i schłodzić w lodówce na 20 min. Rozwałkować na 3 równe blaty i każdy nakuć widelcem i upiec 180 stopni C 15 min.
Wykonanie kremu:
Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną do lekkiego jej zagęszczenia. Ostudzić i wrzucać partiami do ubitego na puch masła.
Wykonanie polewy:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką i wylać na górny trzeci blat ciasta. Udekorować migdałami i bezami.
Składanie ciasta:
Na 1 blat nałożyć dżem a na to rozsmarować krem z kaszy manny. Przyłożyć drugim blatem i czynność powtórzyć ( dżem, krem z kaszy) .Na to 3 blat z polewą i ozdobami. Mazurek jest najlepszy na drugi dzień jak się smaki połączą. Smacznego !