Ciasto ptasie mleczko
Zachęcam do zrobienia ciasta na spodzie biszkoptowym przekładanym ulubionym dżemem lub powidłami, a na powierzchni wyczarowanym ptasim mleczkiem, któremu nie mogą się oprzeć duzi i mali.
- Składniki na biszkopt:
- 4 całe jaja
- 1 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- Składniki na poncz:
- sok z 1 cytryny
- trochę ostudzonej i przegotowanej wody
- do przełożenia biszkoptu 1 słoik dowolnego gęstego dżemu lub powideł
- Składniki na masę ptasiego mleczka:
- 3 galaretki różnokolorowe
- 1 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 litra śmietany 18%
- 2,5 łyżki żelatyny spożywczej
- masło do wysmarowania blachy
Wykonanie biszkoptu:
Całe jaja ubić do białości, dodawać do nich stopniowo cukier puder. Ubić na masę. Odłożyć mikser i do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać drewnianą łyżką. Na końcu wlać ocet. Dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i włożyć z wlanym ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić, ostrożnie wyjąć z formy i przekroić na pół. Dolny blat biszkoptu włożyć z powrotem do formy i nasączyć ponczem (wymieszany sok z cytryny z wodą). Jeżeli ktoś woli rum to można go rozcieńczyć z wodą i tym nasączyć ciasto. Po nasączeniu smarujemy równo dowolnym dżemem lub powidłami. Nakładamy na to drugi blat biszkoptu i lekko dociskamy go do blatu wysmarowanego dżemem.
Galaretki różnokolorowe najlepiej przygotować kilka godzin przed pieczeniem, ażeby zdążyły się ściąć. Każdą roztapiam w niepełnej szklance wrzącej wody na osobnym talerzu. Po ścięciu, kroję je na dowolne kwadraty.
Wykonanie masy ptasiego mleczka:
Mleko zagotować z cukrem pudrem i wyłączyć. Osobno żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać mieszając do mleka z cukrem. Rondelek przełożyć do zimnej wody i wystudzić w tej kąpieli wodnej. Do letniej masy dodać pół litra śmietany. Delikatnie wymieszać i pozostawić do ścięcia. Masę tężącą wlewać na wierzch biszkoptu. Powtykać w nią kostki różnokolorowych kwadratowych galaretek. Ciasto wstawić do lodówki na noc.
Smacznego 🙂