Ciasto ptasie mleczko

Ciasto ptasie mleczko

Ciasto ptasie mleczko

Zachęcam do zrobienia ciasta na spodzie biszkoptowym przekładanym ulubionym dżemem lub powidłami, a na powierzchni wyczarowanym ptasim mleczkiem, któremu nie mogą się oprzeć duzi i mali.

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 4 całe jaja
  • 1 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Składniki na poncz:
  • sok z 1 cytryny
  • trochę ostudzonej i przegotowanej wody
  • do przełożenia biszkoptu 1 słoik dowolnego gęstego dżemu lub powideł
  • Składniki na masę ptasiego mleczka:
  • 3 galaretki różnokolorowe
  • 1 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 litra śmietany 18%
  • 2,5 łyżki żelatyny spożywczej
  • masło do wysmarowania blachy

 

Wykonanie biszkoptu:

Całe jaja ubić do białości, dodawać do nich stopniowo cukier puder. Ubić na masę. Odłożyć mikser i do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać drewnianą łyżką. Na końcu wlać ocet. Dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i włożyć z wlanym ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 30 minut.

 

Po upieczeniu biszkopt wystudzić, ostrożnie wyjąć z formy i przekroić na pół. Dolny blat biszkoptu włożyć z powrotem do formy i nasączyć ponczem (wymieszany sok z cytryny z wodą). Jeżeli ktoś woli rum to można go rozcieńczyć z wodą i tym nasączyć ciasto. Po nasączeniu smarujemy równo dowolnym dżemem lub powidłami. Nakładamy na to drugi blat biszkoptu i lekko dociskamy go do blatu wysmarowanego dżemem.

 

Galaretki różnokolorowe najlepiej przygotować kilka godzin przed pieczeniem, ażeby zdążyły się ściąć. Każdą roztapiam w niepełnej szklance wrzącej wody na osobnym talerzu. Po ścięciu, kroję je na dowolne kwadraty.

 

Wykonanie masy ptasiego mleczka:

Mleko zagotować z cukrem pudrem i wyłączyć. Osobno żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać mieszając do mleka z cukrem. Rondelek przełożyć do zimnej wody i wystudzić w tej kąpieli wodnej. Do letniej masy dodać pół litra śmietany. Delikatnie wymieszać i pozostawić do ścięcia. Masę tężącą wlewać na wierzch biszkoptu. Powtykać w nią kostki różnokolorowych kwadratowych galaretek. Ciasto wstawić do lodówki na noc.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx