Ciasto to jest przeznaczone przede wszystkim dla tych, którzy nie mogą jeść jajek. smaczne, długo wilgotne ciasto bananowo-żurawinowe. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 dojrzałe banany
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. żurawiny suszonej
- blaszka keksówka
Wykonanie:
Wymieszać olej z cukrem pudrem. Banany obrać i rozdrobnić widelcem. Dodać do misy miksera. Do całości przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować. Odłączyć mikser i łyżką wmieszać w ciasto uprzednio sparzone i odsączone żurawiny. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 40 min ( do suchego patyczka). Smacznego!