Przepis dostałam od koleżanki. Ciasto przepyszne szczególnie w dniu upieczenia. Polecam!
- Składniki:
- 3 szkl. mąki tortowej ok. pół kilo
- pół kostki masła ( 125 g)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- pół kostki świeżych drożdży ( 50 g)
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty ( przepis w blogu)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- śliwki kruszonka:
- pół kostki zimnego masła ( 125 g )
- 5 łyżek mąki kokosowej lub tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- pół paczki wiórków kokosowych ( 100 g )
Wykonanie ciasta:
Drożdże wkruszyć do miseczki i połączyć z cukrem i śmietaną. Musi być płynna masa. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej płynny roztwór drożdżowy. Mieszamy, dodajemy rozbełtane jajko z żółtkami. Mieszamy, na końcu dodajemy masło starte na tarce o grubych oczkach i wyrabiamy ręką tak długo aż uzyskamy ciasto, które zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Wkładamy do blaszki o wym. 25 x 36 cm. Śliwki myjemy, kroimy na pół , pozbawiamy je pestki. Kładziemy na ciasto skórką do dołu. Na wierzch posypujemy kruszonkę.
Wykonanie kruszonki:
Mąkę, cukier, wiórki kokosowe wymieszać i dodać do tego masło ręką ugniatać kruszonkę i bezpośrednio nakładać na śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 40 min. Smacznego!