Cukinia faszerowana serem

Za radą przepisu z bloga,,Hajduczek naturalnie ” zrobiłam taką cukinię. Jeszcze dodatkowo posypałam ją wiórkami żółtego sera, który zalegał mi w lodówce. Popróbujcie tego niskowęglowego i szybkiego w przygotowaniu dania.
Polecam!

  • Składniki:
  • 3 młode cukinie
  • 3 jaja
  • 1/2 kg twarogu
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku wyciśniętych w prasce
  • słodka śmietana 30% ( ja dałam 2 łyżki)- zależy od twarogu
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • tarty żółty ser do posypania

Wykonanie:
Cukinie umyć, odciąć ich końcówki i je wzdłuż przekroić na 2 części. Za pomocą łyżki wydrążyć środki ( nie wyrzucać, przydadzą się do gotowania zupy). Każdą łódeczkę cukiniową posolić.
Do miski włożyć twaróg i rozdrobnić go widelcem. Dodać całe jaja, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i do smaku sól i pieprz. Wymieszać i dodać śmietanki tyle by miał gęstą konsystencję, nie suchą grudkowatą ani nie za mocno płynną. Farsz nałożyć za pomocą łyżki do cukiniowych łódeczek. Wyrównać na ich powierzchni i posypać na wierzch wiórkami żółtego sera. Piec w temp.200 stopni C ok.40 minut. Smacznego!

Podaje linki na faszerowaną cukinię z bloga:

Faszerowana cukinia z tofu

Cukinia faszerowana tym co jest w lodówce

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx