Za radą przepisu z bloga,,Hajduczek naturalnie ” zrobiłam taką cukinię. Jeszcze dodatkowo posypałam ją wiórkami żółtego sera, który zalegał mi w lodówce. Popróbujcie tego niskowęglowego i szybkiego w przygotowaniu dania.
Polecam!
- Składniki:
- 3 młode cukinie
- 3 jaja
- 1/2 kg twarogu
- 1 cebula drobno pokrojona
- 4 ząbki czosnku wyciśniętych w prasce
- słodka śmietana 30% ( ja dałam 2 łyżki)- zależy od twarogu
- 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- tarty żółty ser do posypania
Wykonanie:
Cukinie umyć, odciąć ich końcówki i je wzdłuż przekroić na 2 części. Za pomocą łyżki wydrążyć środki ( nie wyrzucać, przydadzą się do gotowania zupy). Każdą łódeczkę cukiniową posolić.
Do miski włożyć twaróg i rozdrobnić go widelcem. Dodać całe jaja, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i do smaku sól i pieprz. Wymieszać i dodać śmietanki tyle by miał gęstą konsystencję, nie suchą grudkowatą ani nie za mocno płynną. Farsz nałożyć za pomocą łyżki do cukiniowych łódeczek. Wyrównać na ich powierzchni i posypać na wierzch wiórkami żółtego sera. Piec w temp.200 stopni C ok.40 minut. Smacznego!
Podaje linki na faszerowaną cukinię z bloga: