Makaron z sosem pomidorowym, brokułami, oliwkami i czosnkiem

Danie proste do przygotowania i będzie ekspresowe wtedy, gdy wcześniej ugotujesz makaron i podgotujesz brokuł. Jest smaczne i tak treściwe w  smaku, że może być obiadem lub kolacją.  Polecam!

  • Składniki:
  • 1 /2 op. makaronu ( ja miałam spaghetti)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 brokuł
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • garść oliwek marynowanych
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • ser żółty tarty do posypania ok 50 g
  • sól i pieprz

Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić makaron a w wodzie po nim podgotować a’ dente brokułowe różyczki. Makaron odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć: drobno pokrojony czosnek, oliwki i koktajlowe pomidorki pokrojone na większe kawałki . Zalać wszystko zawartością puszki z pomidorami. Zagęścić odrobiną wody z gotowania brokułu i mąką ziemniaczaną. dodać przecier pomidorowy, wymieszać z zawartością patelni i do smaku dodać sól i pieprz. na końcu dołożyć ugotowany makaron i podzielić na porcje, które już na talerzach posypujemy tartym żółtym serem. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx