Proponuję na obiad lub kolację zrobić taką potrawkę tym, którzy chcą odetchnąć od potraw mięsnych. Może być daniem samodzielnym lub w połączeniu z ziemniakami i sztuką mięsa czy też porcją ryby stanowić danie obiadowe. Do tego pasuje sos czosnkowy .
- Składniki:
- 1/2 szkl. tartego sera parmezanu
- 3/4 szkl. dowolnego ulubionego tartego sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- ok. 1 kg cukinia pokrojona na wstążki
- 1/2 szkl . gęstej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz czarny
- koperek zielony
Wykonanie:
W misce wymieszać ze sobą sery i odstawić na bok.
Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wrzucić czosnek i podsmażyć go do chwili uwolnienia z niego zapachu. Do tego dodać wstążki cukinii i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając ok. 4 min. Cukinia ma być miękka ale nie ma być wiotka.Dodać śmietanę i całość doprowadzić do lekkiego wrzenia. Wyłączyć, zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przelać zawartość z patelni do miski z serami, ponownie wymieszać i podawać. Na talerzu oprószyć cienko pokrojonym koperkiem zielonym.
Potrawka bardzo smaczna i zdrowa. Polecam!