Dzisiaj Asia uraczyła nas daniem z kuchni włoskiej. Pomysł z książki kucharskiej rodem z Biedronki ,, Czas na Włochy”. Polecam, było pysznie!
- Składniki:
- 5 jajek
- 40 g koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 50 g tartego sera
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 2 sery burrata
- do dekoracji bazylia
Wykonanie:
Jaja ubić z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Dodać tarty ser, skrobę i umytą posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki energicznie wymieszać. Papier do pieczenia namoczyć wodą, odsączyć i wyłożyć nim tortownicę .a następnie natłuścić ją oliwą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego pieca 200 stopni C na 20 min. Na upieczoną frittatę wtłożyć burratę i udekorować ją listkami bazylii. Skropić delikatnie oliwą. Z podanej ilości wychodzą 2 szt. Smacznego!