Czerwona kapusta na słodko-kwaśno
Przepis ze starego zeszytu z kuchni żydowskiej. Czerwona kapusta ma posmak słodko-kwaśny. Jeżeli lubicie rodzynki może być z ich dodatkiem, ale bez nich też jest smaczna. Z podanej ilości wyszedł mi spory zapas tej kapusty, której nadmiar włożyłam do słoi i za pasteryzowałam ok. 15 min. Będę miała zapasy na zimę. A jedną sporą miseczkę przeznaczyłam na obiad z ziemniakami i dowolnym mięsem. Smakuje położona też na kanapce z serem. Spróbujcie!
- Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty ok. pół kg
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 4 łyżki octu jabłkowego lub czerwonego wina
- 3 łyżki cukru
- kilka łyżek wody
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na oleju zeszklić cebulę drobno pokrojoną wraz z plasterkami jabłek bez skóry. Całość smażyć do miękkości. Kapustę oczyścić, umyć i pozbawić białego głęba i grubych włókien. Drobno ją poszatkować. Dodać do zeszklonej cebuli z jabłkiem. Do tego dolać ocet lub wino i wodę. Gotować do miękkości kapusty od czasu do czasu ją mieszając (ok. 30 min). Dosmaczyć solą, pieprzem, cukrem. Jeżeli chcecie to pod koniec duszenia kapusty możecie wrzucić przelane wrzątkiem i odsączone rodzynki. Wymieszać, posmakować i gdy wchłonie się prawie cały płyn jest gotowa do spożycia.
Smacznego!