Czerwony kalafior
Pyszny smak i niezapomniane miny gości, którzy pierwszy raz widzą różowy kalafior na talerzu. Marynowany kalafior w buraczkach, z podanych składników masz przepis na 6 słoików litrowych.
- Składniki:
- 1 duży burak
- 2 średnie kalafiory
- 0,5 łyżki soli
- 6 liści laurowych
- po 3 kulki ziela angielskiego na słój
- po szczypcie gorczycy białej na słój
Zalewa: - 1 szklanka octu 10%
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- woda z gotowanych warzyw
Wykonanie:
Kalafior umyć i odciąć głąb. Podzielić na różyczki. W garnku zagotować ok 1 l wody z pół łyżki soli do wrzątku na chwilę wrzucić różyczki kalafiora by go zblanszować. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć równe porcje do słoi. Do gotującej się wody w której blanszowaliście kalafior wrzucić uprzednio obrany i pokrojony w kawałki burak. Gotować go ok. 30 min, pod koniec gotowania wlać do niego 1 łyżkę octu. Wyjąć go łyżką cedzakową na deskę i gdy lekko przestygnie pokroić go w paseczki i w równych proporcjach włożyć do słoi z kalafiorem. Wodę z gotowania nie wylewać, bo będzie potrzebna do zalewy. do każdego słoika włożyć po liściu laurowym, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i szczyptę gorczycy.
Do wody po gotowanych warzywach dodać jeszcze ok. 4 szklanek wody, cukier, sól i ocet. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć. Letnią zalewą zalać warzywa z przyprawami w słojach. Dobrze zakręcić i pasteryzować na średnim ogniu 15 minut.Wyjąć, postawić do góry dnem a po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!