W markecie była promocja cukinii i nie wiesz co z nią zrobić? Podpowiadam -zrób to danie. Będzie z niego obiad lub obiado- kolacja. W przepisie są składniki dla wegetarian, ale jeżeli nie możesz się obyć bez mięska, to go dodaj do niego. Może to być przesmażony boczek wędzony, szynka lub dowolne wcześniej ugotowane lub upieczone miąsko. Pełna improwizacja i do dzieła!
- Składniki:
- kilka ugotowanych ziemniaków w mundurkach lub ugotowanych obranych w czałości ( jak wolisz)
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- olej rzepakowy do smażenia
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- bazylia świeża
- dowolne ulubione przyprawy
na sos: - 4 jajka
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- żółty tarty ser
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane pokroić w plastry grubości ok. 5 mm
Cukinię obrać ze skóry i wydrążyć z niej środek. Pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Jeżeli masz młodą cukinię to tylko umyj i ze skórą pokrój w kostkę a potem przesmaż. Musi być półmiękka.
Na tej samej patelni przesmaż rozdrobniony czosnek i cebulę, a jeżeli dokładasz boczek wędzony to go też razem przesmaż.
Składniki sosu dokładnie rozmieszaj.
Do żaroodpornego naczynia lub foremki aluminiowej natłuszczonej olejem wkładaj:
-na dno plastry ugotowanego ziemniaka
– na to przesmażoną cukinię
– na to czosnek z cebulką ( a mięsożercy dokładają boczuś lub miąsko)
– wszystko doprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami i listkami bazylii drobno pokrojonymi
-zalać sosem
-posypać całość żółtym tartym serem
-zapiekać w 180 stopniach C 40 minut.
Można porcjować na talerze i polać wszystko ketchupem. Smacznego!