Deser truskawkowy w pucharkach
Deser rozpływa się w ustach. Jest smaczny, zdrowy i cieszy oko swym wyglądem. Na wierzch możecie kłaść wybrane owoce. Ja użyłam mrożonych truskawek, ale jak tylko będzie na nie sezon to kładę takie zerwane z krzaczka. Galaretki i krem najlepiej przygotować po południu i zalane w pucharkach zostawić na noc w lodówce, a na drugi dzień ozdobić wybranymi owocami.
- Składniki:
- 3 różnokolorowe galaretki
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jogurt naturalny (ja lubię grecki ale może być zwykły)
- truskawki lub inne dowolne owoce
Wykonanie:
W małej ilości wody (niecała 1 szklanka) gorącej rozpuścić osobno każdy kolor galaretek. Pozostawić w 3 miseczkach do lekkiego stężenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości mikserem i stopniowo dodawać jogurt aż uzyskamy masę. Do pucharków najpierw wlewamy jeden kolor tężącej galaretki, na to trochę masy kremowej, na to 2 kolor galaretki tężącej, znowu trochę masy kremowej, na to 3 kolor galaretki, znowu ostatnią warstwę kremu. Tak przygotowane pucharki wstawiamy do lodówki. Jak stężeje na wierzch kładziemy dowolne owoce i można polać sokiem z tych owoców.
Smacznego 🙂