Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką

 

Jabłecznik z kruszonką jest pieczony w blasze, lecz nakładany łyżką na talerze lub do pucharków. Może być sam lub oblany np. bitą śmietaną lub w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jeżeli chcecie uzyskać oryginalny smak to użyjcie jabłek kwaśnych o nazwie szara reneta. Deser ten jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

 

  • Składniki na kruszonkę:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100g płatków owsianych górskich
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g masła
    Na nadzienie:
  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:
Najpierw zrobimy kruszonkę. Należy nagrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C. W garnku szybko trzeba zmieszać ze sobą mąkę, płatki, cukier i masło. Uważać trzeba na ręce, ażeby nie popalić. Kruszonkę wyciągamy na stół i przesypujemy na talerz. Potem obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na kawałki (plastry). W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy kawałki jabłek. Równo przesypujemy je cukrem brązowym i cynamonem. Na górze rozkładamy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut do ze złocenia kruszonki. Najlepszy ten deser jest na ciepło podany z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx