Domowa biała kiełbasa
Białą kiełbasę można zrobić samodzielnie w domu. O walorach jej nie piszę, bo na pewno każdy z nas marzy o zdrowej kiełbasce bez grama polepszaczy i wypychaczy. Ten przepis jest sprawdzony i chętnie się z Państwem nim podzielę. Na zdrowie!!!
Jelita kupuję w specjalnym sklepie trudniącym się sprzedażą garmażeryjną półfabrykatów. Ja kupuję jednorazowo 15 m jelit i to mi starczy na dwukrotne wykonanie po 4 kg. tej pysznej kiełbasy. Jelita przechowuję zasypane solą, szczelnie zamknięte w szklanym słoiku. Te, które aktualnie używam płuczę w letniej wodzie, potem nadziewam na końcówkę kranu i kilkakrotnie przelewam wodą. Następnie w naczyniu moczę przez 3 godziny. Odsączam i nadziewam za pomocą lejka maszynki elektrycznej do mięsa. Napełniam je masą mięsną i skręcam na dowolny rozmiar kiełbaski.
- Składniki na 4 kg kiełbasy:
- 2 kg zmielonej łopatki bez skóry
- 1,5 kg zmielonego boczku bez skóry
- 0,5 kg słoniny zmielonej
- 5 łyżek soli
- 3 łyżki pieprzu mielonego
- przeciśnięty przez praskę czosnek
- majeranek do smaku
- 2 szklanki zimnej przegotowanej wody
Wykonanie:
Boczek i słoninę mielę przez sito z małymi oczkami, a łopatkę przez sito z większą średnicą oczek np. 8 mm. Dodaję przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam ok. 15 minut. Potem dolewam wodę i znowu wyrabiam rękoma, tak by powstała jednolita masa. Masę przepuszczam stopniowo przez maszynkę zaopatrzoną w lejek na którym są nawinięte jelita. Druga osoba formuje i skręca kiełbaski z napełnionych masą jelit.
Gotowe kiełbaski wkładam do woreczków i zamrażam, a te które są aktualnie do spożycia wkładam do wrzącej wody, a potem skręcam gaz do minimum i parzę ok. 25 minut (nie gotuję, bo mogą popękać!).
Smacznego 🙂