Domowa biała kiełbasa

biała kiełbasa

Domowa biała kiełbasa

 

Białą kiełbasę można zrobić samodzielnie w domu. O walorach jej nie piszę, bo na pewno każdy z nas marzy o zdrowej kiełbasce bez grama polepszaczy i wypychaczy. Ten przepis jest sprawdzony i chętnie się z Państwem nim podzielę. Na zdrowie!!!

Jelita kupuję w specjalnym sklepie trudniącym się sprzedażą garmażeryjną półfabrykatów. Ja kupuję jednorazowo 15 m jelit i to mi starczy na dwukrotne wykonanie po 4 kg. tej pysznej kiełbasy. Jelita przechowuję zasypane solą, szczelnie zamknięte w szklanym słoiku. Te, które aktualnie używam płuczę w letniej wodzie, potem nadziewam na końcówkę kranu i kilkakrotnie przelewam wodą. Następnie w naczyniu moczę przez 3 godziny. Odsączam i nadziewam za pomocą lejka maszynki elektrycznej do mięsa. Napełniam je masą mięsną i skręcam na dowolny rozmiar kiełbaski.

  • Składniki na 4 kg kiełbasy:
  • 2 kg zmielonej łopatki bez skóry
  • 1,5 kg zmielonego boczku bez skóry
  • 0,5 kg słoniny zmielonej
  • 5 łyżek soli
  • 3 łyżki pieprzu mielonego
  • przeciśnięty przez praskę czosnek
  • majeranek do smaku
  • 2 szklanki zimnej przegotowanej wody

Wykonanie:

Boczek i słoninę mielę przez sito z małymi oczkami, a łopatkę przez sito z większą średnicą oczek np. 8 mm. Dodaję przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam ok. 15 minut. Potem dolewam wodę i znowu wyrabiam rękoma, tak by powstała jednolita masa. Masę przepuszczam stopniowo przez maszynkę zaopatrzoną w lejek na którym są nawinięte jelita. Druga osoba formuje i skręca kiełbaski z napełnionych masą jelit.

Gotowe kiełbaski wkładam do woreczków i zamrażam, a te które są aktualnie do spożycia wkładam do wrzącej wody, a potem skręcam gaz do minimum i parzę ok. 25 minut (nie gotuję, bo mogą popękać!).

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx