Domowa wędlina – szynka
Szynka jest dzięki marynacie i późniejszemu jej opieczeniu na patelni krucha i smaczna. Zdrowa alternatywa dla szynek kupnych. Wiesz jak i z czego ją zrobiłeś. Do tego mięso szynki kupuję bez ostrzyku, świeże i zdrowe.
- Składniki:
- ok. 2 kg szynki w jednym kawałku
Na zalewę: - 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego,
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- przyprawy po 1 łyżeczce: tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich, majeranku, 2 łyżeczki soli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- ponadto: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, słodka papryka w proszku – do obsypania mięsa i olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i osuszyć na ręczniku papierowym, za pomocą wykałaczki szaszłykowej ponakuwać mięso na całej powierzchni. Składniki marynaty połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę dobrze wmasować w mięso z każdej strony i odłożyć tak przygotowane mięso na noc do lodówki. Na drugi dzień na patelnię wlać olej i obsmażyć z każdej strony mięso. Następnie przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, w której się marynowało (jeżeli jej za mało to dolać wodę) i na wierzchu posypać je słodką sproszkowaną papryką. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Piec przez 30 min w temperaturze 30 stopni C, a potem 170 stopni C cały czas przykryte do miękkości mięsa ok. 45 minut.