Domowy przecier pomidorowy
Niezastąpiony do zup, sosów i napojów pomidorowych. Najlepszy jest z pomidorów zerwanych prosto z krzaka z przydomowej działki lub kupione w okresie letnim na straganie. Polecam odmianę lima o grubym miąższu. Mogą być też pomidory malinowe, kanadyjskie, bawole oczy… .
- Składniki:
- pomidory świeże (ilość wg uznania)
- szczypta soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
Pomidory umyć, z góry naciąć, sparzyć w gorącej wodzie, ostudzić i obrać ze skórki. Do garnka z grubym dnem włożyć pomidory, zmiksować je i dusić do miękkości na małym ogniu. Doprawić octem jabłkowym i szczyptą soli. Jeżeli ktoś nie chce używać octu to nie musi. Przecier przelać do wyprażonych butelek z zakrętką typu twist lub słoików. Wstawić do dużego garnka z wyłożoną na dnie szmatką. Pamiętać trzeba by temperatura wody w garnku do pasteryzowania była taka jak temperatura przecieru w butelkach lub słojach, wówczas nic nam nie popęka. Pasteryzować ok. 20 minut. Wyciągnąć, postawić do góry dnem i ostudzić. Przenieść w chłodne miejsce. Tak przygotowany przecier będzie naszym skarbem zamkniętym w słoikach, butelkach i w ponure zimowo-jesienne dni swoim zapachem i smakiem przypomni nam słoneczne lato i będzie naturalnym potasem dla naszego organizmu.
Smacznego 🙂