Dziś proponuję domowy żółty ser zrobiony z twarogu i wzbogacony o dodatki: oliwki, suszone pomidory i szynkę. Jest to doskonała przekąska czy też ser służący do obłożenia kanapek. Polecam! Przypominam o wcześniej zamieszczonym na blogu przepisie na domowy żółty ser ale bez dodatków.
- Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1 l. mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 100g szynki
- 100 g oliwek ( ja miałam zielone i czarne)
- 50 g suszonych pomidorów
- dowolne ulubione zioła ( u mnie szczypta zielonej czubrycy
Wykonanie:
Zagotować mleko , dodać do niego twaróg i gotować mieszając od czasu do czasu, aż oddzieli się serwatka. Odcedzić ją na gęstym sicie, za pomocą łyżki jeszcze na tym sicie wycisnąć resztę serwatki. Drobno pokroić szynkę, oliwki i suszone pomidory. Osobno do rozbełtanych żółtek dodać sodę, sól i zioła. Wymieszać. W garnku rozpuścić masło ,dodać do niego odcedzony twaróg ,rozbełtane żółtka z zawartością, pokrojone pomidory, oliwki i szynkę. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Na końcu dodać ocet. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji . Wyłączyć i przelać do salaterki wyłożonej folią spożywczą . Od góry obciążyć drugim talerzem lub deską do krojenia i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego!