Ser smażony z twarogu

Przepis ze starego zeszytu, odnowiony poprzez dodanie do niego świeżego poszatkowanego listka czosnku niedźwiedziego. Pycha, a do tego wykorzystany jest twaróg , który zalegał w lodówce. Polecam!

  • Składniki:
  • ok. 1 kg twarogu ( ser biały)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 listek czosnku niedźwiedziego ( jak nie masz to dodaj suszony lub inne ulubione zioło)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka

Wykonanie:
Twaróg rozgnieść widelcem i posypać sodą oczyszczoną. Wymieszać, przykryć talerzykiem i trzymać w cieple 2 doby. Potem w rondlu rozpuścić masło ,dodać twaróg, kminek, sól i wszystko mieszając, na końcu dodać rozbełtane widelcem żółtka, całość  przesmażyć na małym ogniu. Ser zrobi się płynny. Przelać do salaterek lub miseczek. Listek czosnku niedźwiedziego drobno poszatkować i posypać wierzch sera w salaterkach i miseczkach. Pozostawić wszystko do przestudzenia a następnie przenieść do lodówki. Ser stwardnieje i daje się ładnie rozsmarować na kanapkach. Przechowywać w lodówce. Można podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z rzodkiewkami i szczypiorem z cebuli. Smacznego!

ser smażony z twarogu
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx