Dorsz w cieście
Filety z dorsza tak przygotowane zadowolą każdego niejadka. Są kruche, mięciutkie i soczyste. Mogą być na obiad lub kolację. Podaje je się z surówkami lub sałatkami. Smacznego!
- Składniki:
- 70-80 dag filetów z dorsza
- sok z 1 cytryny
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki świeżego siekanego koperku
- 2 łyżki suszonej mielonej kolendry
- 1 łyżka vegety domowej roboty
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filety opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odłożyć na bok.
Zrobić ciasto:
Do miski wbić całe jajka i rozkłócić je widelcem. Do tego wsypać mąkę i wlać szklankę wody. Wymieszać tak by nie było grudek. Wsypać posiekany zielony koperek, kolendrę i vegetę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i smażyć na wolnym ogniu na złoto z każdej strony. Na końcu rybę odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Smacznego!