Dorsz w cieście

Dorsz w cieście

Filety z dorsza tak przygotowane zadowolą każdego niejadka. Są kruche, mięciutkie i soczyste. Mogą być na obiad lub kolację. Podaje je się z surówkami lub sałatkami. Smacznego!

 

  • Składniki:
  • 70-80 dag filetów z dorsza
  • sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki świeżego siekanego koperku
  • 2 łyżki suszonej mielonej kolendry
  • 1 łyżka vegety domowej roboty
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:
Filety opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki  i doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odłożyć na bok.

Zrobić ciasto:
Do miski wbić całe jajka i rozkłócić je widelcem. Do tego wsypać mąkę i wlać szklankę wody. Wymieszać tak by nie było grudek. Wsypać posiekany zielony koperek, kolendrę i vegetę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i smażyć na wolnym ogniu na złoto z każdej strony. Na końcu rybę odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx