Przepis Ali Kochanowskiej, mistrzyni wypieków kulinarnych. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 30g drożdży świeżych
- 5 łyżek cukru
- 250 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 70 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- szczypta soli
- Składniki na masę twarogową:
- 300 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu
- powidła śliwkowe ( ja dałam frużelinę wiśniową)
- na lukier wg mojego przepisu:
- 1 szkl. cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuścić drożdże ,dobrze wymieszać z 1 łyżką cukru i z 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 10 min).
Do przesianej mąki dodać podrośnięty rozczyn, żółtka, cukier i sól. Dobrze wyrobić i na końcu dolać rozpuszczone masło. Dalej wyrabiać aż ciasto będzie zwarte i gładkie ( ja to robię robotem z hakami) . Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę , przykryć ściereczka.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, jeszcze raz ręką wyrobić i podzielić je na 12 równych kawałków, które ugniatamy w kulki i przekładamy na 2 blaszki piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczkami na 30 min. Muszą kulki podwoić objętość.
Używając szklanki- jej dnem robimy wgłębienie prawie do dna kulek.
Składniki na masę serową ze sobą połączyć i nakładać ją w te wgłębienia . Na wierzch masy twarogowej nakładamy powidła śliwkowe ( ja dałam wiśnie).
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 min. Studzimy na kratce i lukrujemy brzegi drożdżówek lukrem( mieszamy ze sobą cukier puder stopniowo dając sok z cytryny aż uzyskamy gęsty lukier).
Uwaga! można też przed pieczeniem drożdżówki kruszonką ( 1/2 kg mąki wymieszanej z 5 łyżkami cukru pudru i 60 g roztopionego masła). Kruszonkę wyrabia się palcami. Smacznego!