Pazurki makowe siostry Faustyny

Z podanego przepisu wyjdą nie tylko pazurki ale również można zrobić roladki ( paszteciki) makowe czy same makowce. Polecam poddać się fantazji tworzenia smacznych ciastek lub makowców na karnawał czy przyjęcia w gronie rodzinnym.

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • Składniki na masę makową:
  • 250 g suchego maku
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • olejek migdałowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • bakalie( rodzynki,orzechy, migdały-drobno pokrojone)

Wykonanie ciasta:
Drożdże rozmieszać ze śmietaną najlepiej letnią i odstawić na bok. Na stolnicę przesiać mąkę i siekać z zimnym masłem a następnie dodać resztę składników i ciasto wyrobić ręką ( powinno mieć taką konsystencję jak na pierogi).Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Wykonanie masy:
Mak sparzyć wrzątkiem, trzy razy zmielić przez maszynkę do mięsa. W garnku rozpuścić miód,cukry,dodać mak, bakalie, żółtka, sól i aromat. Chwilę mieszając wszystko podsmażyć i wyłączyć. Osobno ubić białka i delikatnie połączyć z ostudzoną masą.
Ciasto wyciągnięte z lodówki dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na dwa prostokąty, które smarujemy białkiem. Masę makową układamy wzdłuż brzegu ciasta, które zawijamy w rulon. Kroimy je na kawałki szerokości ok 3 cm i nacinamy nie do końca w 3 miejscach. Przekładamy na blachę i smarujemy każdego ciastka powierzchnię jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w  180 stopniach C ok. 15 minut. Jeżeli będziesz robić ruloniki -paszteciki to ciastek już nie nacinasz w trzech miejscach. Jeżeli pieczesz całe makowce to każdy z nich ściśle zawiń papierem do pieczenia tak by miejsce zagięcia było na dnie. Porada dla zapracowanych: można użyć gotowej masy makowej w puszkach. Smacznego!

pazurki makowe s. Faustyny
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx