Duszona kapusta PAK CHOI

Kupiłam w Lidlu kapustę chińską o nazwie Pak Choi. Byłabym nie sobą jakbym tej nowości nie wypróbowałam w mojej kuchni. Troszeczkę buszowania w internecie i oto co na jej temat wyszukałam:
– nadaje się do uprawiania w przydomowych ogródkach,
– jej białe i zielone części są jadalne
– im mniej jest grubsza tym delikatniejsza
– działa przeciw  nowotworowo, reguluje ciśnienie, posiada wit B i C
– można jeść na surowo, duszoną, smażoną i gotowaną.
Ja zrobiłam duszoną i smakiem mi przypominała szpinak i kapustę pekińską razem wzięte. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 opakowanie kapusty Pak Choi ( 2 szt w jednym op.)
  • garstka prażonych na suchej patelni ziarenek sezamu
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki wody

 

Wykonanie:

Kapustę umyć, każdą jej część oddzielić i osuszyć( białą z zieloną). Przełożyć na patelnię te pionowe białe łodygi z zielonymi liśćmi na końcach. Chwilę poddusić na suchej patelni, podlać wodą, sosem sojowym , dodać cukier.Dusić do miękkości kapusty często mieszając. Przełożyć na talerze i posypać prażonym sezamem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx