Duszona karkówka w sosie musztardowo-miodowym

Przepis podyktowała s. Faustyna . Karkówka wychodzi soczysta, delikatna i pyszna. Polecam!

  • Składniki:
  • ok 1 kg karkówki pokrojonej w plastry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. śmietany 30%
  • do smaku:
  • sól i pieprz
  • wędzona papryka
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • troszeczkę oleju do obrumienienia mięsa i zeszklenia cebuli z czosnkiem

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i jeżeli jest w całości to pokroić w plastry. Plastry lekko rozbić, przyprószyć przyprawami i obrumienić obustronnie na rumiano  na rozgrzanym oleju. Po czym wyjąć mięso i na jego miejsce zeszklić pokrojoną cebulkę i czosnek. Włożyć s powrotem mięso i zalać je wodą. dodać liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Potem je wyjąć i zrobić sos. W kubku wymieszać ze sobą śmietanę, musztardę, miód i mąkę ziemniaczaną. Zahartować gorącym płynem  z mięsa i wymieszać. Do smaku dodać pieprz i sól. Włożyć do sosu mięso, chwilę podgotowac , przyprószyć drobno pokrojoną natką pietruszki  i gotowe. Można podawać z pieczywem, ziemniakami, kaszą, makaronem czy ryżem. Obowiązkowo do tego dodając sałatkę, surówkę lub dowolną jarzynkę. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx