Przepis podyktowała s. Faustyna . Karkówka wychodzi soczysta, delikatna i pyszna. Polecam!
- Składniki:
- ok 1 kg karkówki pokrojonej w plastry
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szkl. wody
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1-2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- do smaku:
- sól i pieprz
- wędzona papryka
- czosnek granulowany
- majeranek
- natka pietruszki
- troszeczkę oleju do obrumienienia mięsa i zeszklenia cebuli z czosnkiem
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i jeżeli jest w całości to pokroić w plastry. Plastry lekko rozbić, przyprószyć przyprawami i obrumienić obustronnie na rumiano na rozgrzanym oleju. Po czym wyjąć mięso i na jego miejsce zeszklić pokrojoną cebulkę i czosnek. Włożyć s powrotem mięso i zalać je wodą. dodać liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Potem je wyjąć i zrobić sos. W kubku wymieszać ze sobą śmietanę, musztardę, miód i mąkę ziemniaczaną. Zahartować gorącym płynem z mięsa i wymieszać. Do smaku dodać pieprz i sól. Włożyć do sosu mięso, chwilę podgotowac , przyprószyć drobno pokrojoną natką pietruszki i gotowe. Można podawać z pieczywem, ziemniakami, kaszą, makaronem czy ryżem. Obowiązkowo do tego dodając sałatkę, surówkę lub dowolną jarzynkę. Smacznego!