Dzisiaj przepis na mało pracochłonną karkóweczkę, która znajdzie zawsze chętnego na solidny plaster tak upieczonego sznycla. Polecam!
- Składniki:
- 1kg karkówki
- marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2-3 łyżeczki ketchupu
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- przyprawy po solidnej szczypce:
- przyprawa kebab-gyros, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, majeranek
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić na sznycle ok pół cm grubości. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Porządnie natrzeć tym mięso z każdej strony i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie ułożyć na tackach aluminiowych i grillować ok. 5 min z każdej strony i gotowe.
Uwaga!
Jeżeli nie chcesz mieć karkówki z grilla to możesz ją upiec w piekarniku 190 stopni C do miękkości mięsa.