Taki dżem robi koleżanka z grupy Teresa P. Zainteresował mnie jego smak, a że miałam 2 garście malin z działeczki i kupiłam arbuza, to postanowiłam zrobić ten dżem. Smak niepowtarzalny, dżemem smarujemy chleb, naleśniki a nawet polewamy nim lody. Polecam!
- Składniki:
- 1 mały arbuz ( ja miałam 1700g)
- 2 duże garście malin
- 1 cytryna
- żelfix 3:1 na bazie pektyny owocowej Dr.Oetker
- 350-400 g cukru
Wykonanie:
Maliny wypłukać , odsączyć na sicie. Włożyć do garnka z grubym dnem. Z arbuza wydrążyć miąższ starając się wyzbierać z niego pestki. Dołożyć do malin. Wsypać żelfix .Wszystko zagotować, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i wycisnąć sok z 1 cytryny. Gotować jeszcze ok. 10 min. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem przekładać do wyprażonych słoików i natychmiast zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem i trzymać do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!