Dżem bananowy
Żeby zrobić ten egzotyczny dżem potrzeba 30 minut. Złocisty, pachnący imbirem i cytryną zachwyci podniebienie każdego kto go posmakuje. Można nim posmarować kanapki, dać w środek naleśników na słodko, czy posmarować zwykłe herbatniki i podać do kawy jako podwieczorek.
- Składniki:
- 1.5 kg bananów
- sok z 4 cytryn
- 20-30 g świeżego imbiru
- 40 dag cukru
- 2 żel fixy 3:1
Potrzebny jest garnek z grubym dnem.
Wykonanie:
Banany umyć, obrać i pokroić w dowolnej grubości plastry prosto do garnka. Cytryny umyć i wycisnąć prosto do garnka z nich sok. Imbir obrać małą łyżeczką, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż zrobi się gęsta masa (uważać by nie przypalić!). Potem do smażącej się masy wsypać cukier i żel fixy.Smażyć ciągle mieszając ok. 4 minuty. Przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu. Z tej ilości wyszedł mi litrowy słój i miseczka do bieżącego zużycia. Jeżeli chcecie macie mniejsze słoiki np. po koncentracie pomidorowym to będziecie mieli zapas kilku słoików tego egzotycznego dżemu.
Smacznego 🙂