Dżem bananowy

Dżem bananowy

Dżem bananowy

 

Żeby zrobić ten egzotyczny dżem potrzeba 30 minut. Złocisty, pachnący imbirem i cytryną zachwyci podniebienie każdego kto go posmakuje. Można nim posmarować kanapki, dać w środek naleśników na słodko, czy posmarować zwykłe herbatniki i podać do kawy jako podwieczorek.

 

  • Składniki:
  • 1.5 kg bananów
  • sok z 4 cytryn
  • 20-30 g świeżego imbiru
  • 40 dag cukru
  • 2 żel fixy 3:1

 

Potrzebny jest garnek z grubym dnem.

 

Wykonanie:

Banany umyć, obrać i pokroić w dowolnej grubości plastry prosto do garnka. Cytryny umyć i wycisnąć prosto do garnka z nich sok. Imbir obrać małą łyżeczką, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż zrobi się gęsta masa (uważać by nie przypalić!). Potem do smażącej się masy wsypać cukier i żel fixy.Smażyć ciągle mieszając ok. 4 minuty. Przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu. Z tej ilości wyszedł mi litrowy słój i miseczka do bieżącego zużycia. Jeżeli chcecie macie mniejsze słoiki np. po koncentracie pomidorowym to będziecie mieli zapas kilku słoików tego egzotycznego dżemu.

 

Smacznego 🙂

 
Dżem bananowy

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx