Smaczny, domowy dżem na zimę. Potrzebujesz tylko do niego świeżych owoców i ok 1 godz czasu na zamknięcie lata w słoikach.
- Składniki:
- 1 kg wiśni wydrylowanych
- 1 kg brzoskwiń
- 3/4 kg cukru
- 2 torebki żelfixu
Wykonanie:
Wiśnie wydrylowane przełożyć do garnka z grubym dnem. Brzoskwinie przelać wrzątkiem,potem włożyć w zimną wodę i obrać ze skórki. Każdą przekroić na pół i usunąć z niej pestkę. Miąższ brzoskwiniowy pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wiśni. Zasypać owoce cukrami, dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia a potem na małym ogniu lekko podsmażyć ( ok. 15 min). Przełożyć do wyprażonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem. Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!