Brzoskwinie to cudowne owoce. duże soczyste można pałaszować nawet ze skórą jak jabłka a te mniejsze , mniej dorodne nadają się na dżem. Ja zrobiłam go z rodzynkami, żeby jego skład był wzbogacony do np. przekładania placka czy też faszerowania naleśników. nadaje się wyśmienicie na chleb. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- garść rodzynek sułtańskich
- 1 szkl. cukru ( jeżeli brzoskwinie są słodkie to cukru o połowę mniej)
Wykonanie:
Brzoskwinie umyć, odsączyć z nadmiaru wody i pokroić wraz ze skórą w cienkie plastry. włożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem i na małym ogniu prużyć od czasu do czasu mieszając ( jeżeli jest za mało soku to podlać odrobiną wody). Rodzynki zalać wrzątkiem i odsączyć na sicie. Kiedy brzoskwinie staną się szkliste, zmiksować je lub przetrzeć przez sito. Włożyć s powrotem do garnka i wsypać rodzynki. Doprowadzić do wrzenia a następnie ciągle mieszając smażyć na małym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu. Włożyć gorące do wyprażonych słoików i od razu szczelnie zamknąć . Przykryć kocem do wystygnięcia( sucha pasteryzacja). Zanieść w chłodne miejsce. Smacznego!
Uwaga!
Jeżeli chcesz mieć kawałki brzoskwiń w dżemie, to je nie blenduj ani nie przecieraj przez sito, tylko pruż na małym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu.