Nie wiem jak Wy , ale jak tylko pokarzą się gruszki w sadach to codziennie nimi się zajadam a żeby mi ich nie zabrakło w zimie, wiosną i latem to te owocowe skarby chowam w słoikach. I tak na blogu jest już kilka przepisów z gruszkami w roli głównej( zajrzyjcie) , a dziś zapraszam na zrobienie tego dżemu. Jem go nie tylko na kanapkach, w naleśnikach, ciastach ale zrobiłam foto i zobaczcie jakie smaczne danie wyszło( foto). Polecam!
- Składniki:
- 1 kg gruszek
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru lub pół suszonego
- 1/4 kg cukru
Wykonanie:
Cytrynę sparzyć, umyć i zetrzeć z niej skórkę. gruszki umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić ja na mniejsze części. Imbir świeży obrać za pomocą małej łyżeczki, , umyć i osuszyć i zetrzeć na tarce. do garnka z grubym dnem wkładamy gruszki, polewamy sokiem z cytryny i na małym ogniu gotujemy często mieszając aż zmiękną. Blendujemy je, dodajemy tarty imbir, skórkę z cytryny i cukier. smażymy ok. 1 godziny do uzyskania konsystencji gęstego dżemu. Gorący wlewamy do małych słoików uprzednia wyprażonych. Zakręcamy i gorące kładziemy do góry nogami. Przykrywamy szczelnie kocem( tzn. sucha pasteryzacja). Po wystudzeniu i opisaniu słoików przenosimy w chłodne miejsce. Smacznego!