Dżem i sok winogronowy z nutą kardamonu

Winogrona działkowe mi obrodziły. Na bieżąco spożywane i jeszcze pełne grona wiszą. Także z fioletowych soczystych kuleczek  postanowiłam zrobić dżemy i soki. Ich słodko- kwaśny smak chciałam przełamać odrobiną kardamonu z jego korzenno cytrusowym zapachem i aromatem. Kardamon to przyprawa pełna antyoksydantów wspaniale poprawiających pracę serca, minimalizujący choroby nowotworowe czy cukrzycę. Ale uwaga! Alergicy uczuleni na kardamon niech zrobią sam dżem bez jego udziału. Polecam!

  • Składniki podaję na 1kg i jeżeli macie więcej winogron to odpowiednio je zwiększajcie:
  • 1 kg winogron ( same kulki już po przebraniu)
  • 100-300 g cukru( dzielimy odpowiednio wg uznania osobno do soku i osobno do dżemu)
  • sok z 2 cytryn
  • po szczypcie mielonego kardamonu osobno do soku i osobno do dżemu
  • 1 żelfix uniwersalny

Wykonanie:
Winogrona przebrać, urwać z nich tylko zdrowe, dojrzałe kuleczki. Umyć, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Pozostawić na co najmniej 2 -3 godziny a następnie za pomocą tłuczka rozgnieść je na miazgę. Doprowadzić do wrzenia i rozpadu owoców. Przelać przez sito, a znajdujące się na nim skórki z pestkami przetrzeć do osobnego naczynia. Do zlanego soku dodać sok z cytryny i zagotować. Dodać szczyptę kardamonu, chwilę podgotować i gorący wlewać do wyprażonych butelek. Zakręcić i pasteryzować od wrzenia 10 min. Ostudzić i odłożyć w chłodne miejsce.
Tymczasem do musu przetartego przez sito wyciskamy sok z 1 cytryny, dodajemy cukier i żelfix uniwersalny(  jeżeli nie masz to np. 3 : 1) doprowadzamy do wrzenia. Stale mieszamy na małym ogniu, dodajemy kardamon w proszku. Chwilę gotujemy , przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i możemy je jeszcze za pasteryzować ok 10 min lub gorące słoiki ułożyć do góry nogami i zakryć kocem ( sucha pasteryzacja). Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego !

sok winogronowy

Sok winogronowy powstaje w momencie zlania  jego nadmiaru przy odsączaniu miazgi winogronowej na sicie. Także mam z tego przepisu 2 w jednym, a mianowicie i sok i dżem. Oczywiście w butelkach trzeba go pasteryzować  15 min od zagotowania wody.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx