Dżem jabłkowo-bakaliowy
Dżem jabłkowo-bakaliowy smaczny do kanapek, wzbogacony bakaliami przypomina szarlotkę babci. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg jabłek
- 3/4 płatków migdałowych
- 1 opakowanie rodzynek (ok. 1 szklanki)
- 30 dag cukru
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem. Dusić je na małym ogniu tak długo aż się rozpadną. Dodać do nich płatki migdałowe. Dusić ok. 5 minut. Dodać cukier i dalej mieszać aż się rozpuści. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odsączyć, potem dodać do całości. Dusić mieszając całość ok. 5 minut. Gorący dżem przelewamy do wyprażonych słoików, szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Jest to tzw. pasteryzacja na sucho. Wystudzone słoiki przekładamy w chłodne miejsce.
Smacznego!