Dżem jabłkowo-bakaliowy

Dżem jabłkowo-bakaliowy

Dżem jabłkowo-bakaliowy

 

Dżem jabłkowo-bakaliowy smaczny do kanapek, wzbogacony bakaliami przypomina szarlotkę babci. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 płatków migdałowych
  • 1 opakowanie rodzynek (ok. 1 szklanki)
  • 30 dag cukru

 

Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem. Dusić je na małym ogniu tak długo aż się rozpadną. Dodać do nich płatki migdałowe. Dusić ok. 5 minut. Dodać cukier i dalej mieszać aż się rozpuści. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odsączyć, potem dodać do całości. Dusić mieszając całość ok. 5 minut. Gorący dżem przelewamy do wyprażonych słoików, szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Jest to tzw. pasteryzacja na sucho. Wystudzone słoiki przekładamy w chłodne miejsce.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx