Dżem i sok rabarbarowo-truskawkowy
Rabarbar rośnie na działce i można teraz kupić go na bazarach. Proponuję zrobić z niego dżem, który z truskawkami stworzy dodatek do naleśników, ciast i deserów.
- Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 kg cukru
- 1 żelfix 3:1
Wykonanie:
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i odsączamy. Rabarbar oczyszczamy z włókien, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodnym miejscu na noc. Rano gotujemy aż wszystko się rozpadnie. Powstały sok można odlać do buteleczek np. po bobo-frut. A do gotujących się truskawek i rabarbaru wsypać 1 żelfix. Dobrze wymieszać, chwilę pogotować do odparowania pozostałego soku. Gotowy dżem przełożyć do wyprażonych słoików. Zakręcić i wraz z buteleczkami z sokiem pasteryzować ok. 15 minut.
Smacznego!
Dżem przepyszny . Jeśli chodzi o połączenie rabarbaru z truskawkami rewelacja.