Dżem i sok rabarbarowo-truskawkowy

Dżem i sok rabarbarowo-truskawkowy

Dżem i sok rabarbarowo-truskawkowy

 

Rabarbar rośnie na działce i można teraz kupić go na bazarach. Proponuję zrobić z niego dżem, który z truskawkami stworzy dodatek do naleśników, ciast i deserów.

 

  • Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 kg cukru
  • 1 żelfix 3:1

 

Wykonanie:
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i odsączamy. Rabarbar oczyszczamy z włókien, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodnym miejscu na noc. Rano gotujemy aż wszystko się rozpadnie. Powstały sok można odlać do buteleczek np. po bobo-frut. A do gotujących się truskawek i rabarbaru wsypać 1 żelfix. Dobrze wymieszać, chwilę pogotować do odparowania pozostałego soku. Gotowy dżem przełożyć do wyprażonych słoików. Zakręcić i wraz z buteleczkami z sokiem pasteryzować ok. 15 minut.
Smacznego!

Rabarbar

Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Dżem przepyszny . Jeśli chodzi o połączenie rabarbaru z truskawkami rewelacja.

1
0
Skomentuj przepisx