Przepis z internetu. Skarby lata zamknięte w słoiku na zimę. Polecam!
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 300 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Truskawki umyć odszypułkować , większe przekroić na pół. Zasypać je cukrem i zostawić na 3 godz. Powstały sok odlać i przelać do małych buteleczek , pasteryzować 15 min. Potem przełożyć do garnka masło, roztopić, truskawki, sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać extract waniliowy. Gotować na małym ogniu często mieszając ok. 1 godz. Potem wyłączyć i czynność tą powtarzać co jakiś czas aż uzyska się konsystencję gęstego dżemu. Wlać do wyparzonych słoików i pasteryzować ok.20 min. Smacznego!