Zrobiłam sok z owoców derenia i po odlaniu pozostały mi jego owoce. A, że miałam 3 jabłka Antoniówki to je do nich wkroiłam i powstał ten oto dżem. Polecam!
- Składniki:
- owoce derenia z odlanego soku
- 3 jabłka Antoniówki dosyć duże
- 1 żelfix 3:1
- 350 g cukru
Wykonanie:
Owoce zlałam małą ilością wody i gotowałam do miękkości. Przetarłam je przez sito, pozbyłam się pestek. Sam mus znowu przełożyłam do garnka i wkroiłam małe kawałki jabłek. Chwilę podgotowałam , dodałam żelfix, dobrze wymieszałam całość, dodałam cukier , wymieszałam i po 5 minutach uzyskałam gorący dżem, który przełożyłam do małych słoików. Postawiłam go do góry nogami i ostudzony przełożyłam do piwnicy. Dżem będzie do deserów, naleśników czy na kanapki. Polecam!