Ekstra klopsy
Klopsy mogą stanowić osobne danie kolacyjne, mogą być pokrojone na kanapce lub podane osobno polane dowolnym sosem. Mogą też być podane z ziemniakami, surówką oraz sosem. Wówczas będą drugim daniem obiadowym. Są ekstra, bo są smaczne a ich ostrzejsza panierka dodaje im niepowtarzalny smak.
- Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki (uwaga! nie garmażeryjne)
- 1 cebula
- masło klarowane
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- do smaku: majeranek, pieprz ziołowy, sól, mielona papryka czerwona ostra
- mąka do obtoczenia
- bułka tarta
Wykonanie:
Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na maśle klarowanym ją zeszklić. Dodać do mięsa mielonego wraz z przyprawami (majeranek rozetrzeć w dłoni ok. 1 garstki). Do smaku dodać soli i pieprzu. Na końcu wlać bulion warzywny. Wszystko dobrze wyrobić ręką. Jeżeli masa jest za mocno kleista to dodawać do niej stopniowo stale wyrabiając bułkę tartą, a jeżeli za sucha to dolać więcej bulionu warzywnego. Na talerzu przygotować panierkę: mąkę wymieszać z bułką tartą i ostrą mieloną papryką. Wymieszać i w tej panierce obtaczać klopsy. Kłaść je na roztopione na patelni masło klarowane. Smażyć obustronnie, a jak się przyrumienią dolać do nich gorącą wodę lub jeżeli został Ci wywar warzywny to go wlej. Wszystko dusić ok. pół godziny co jakiś czas obracając klopsy.
Wyłożyć je na talerz i z tego co zostało na patelni można zrobić sos, zagęszczając mąką rozmieszaną ze śmietaną. Chwilę pogotować do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu, dosmaczyć solą, pieprzem i majerankiem. Takim sosem można polać klopsy do dania obiadowego lub kolacyjnego.
Smacznego 🙂