Koleżanka poczęstowała mnie daniem włoskim o nazwie,, erbazzone”- inaczej tort zielony a u nas tarta zielona. Uchyliła rąbka tajemnicy co do składników i sposobie wykonania. Zrobiłam pyszną, szybką i zdrową tartę na bazie szpinaku i z Wami się dzielę tym przepisem . Polecam!
- Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 1 opakowanie mozzarelli ( 200 g)
- garstka tartego sera parmezanu
- 1 łyżka twarogu
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku lub do smaku czosnek granulowany
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie szpinaku baby lub mrożonego
Wykonanie:
Obrać czosnek i przepuścić przez praskę. Szpinak umyć, odciąć ogonki, ugotować i odcedzić ( jeżeli jest mrożony to go przesmażyć na odrobinie masła z czosnkiem). Do przestudzonego szpinaku dodać rozdrobniony twaróg, mozzarellę odcedzoną z zalewy i pokrojoną na małe kawałki, rozbełtane jajka i do smaku dodać czosnek, sól i pieprz. Wszystko dobrze rozmieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i wraz z papierem od ciasta francuskiego przełożyć do blachy. Ciasto ma oblepiać dno i boki. Nadmiar ciasta odkroić i zrobić z niego paseczki ,które będą umieszczone na wierzchu tarty jak kratka. Ciasto francuskie ponakuwać widelcem , na nie nałożyć farsz szpinakowo-serowo-jajeczny. Na wierzchu nałożyć kratkę z ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C ok. 15 minut. Smacznego!