Fasolkowe leczo
Fasolkowe leczo powstało spontanicznie, bowiem miałam w nadmiarze fasolkę szparagową i chciałam z niej stworzyć danie ciepłe kolacyjne. Połączyłam kilka składników i domownikom smakowało. Spróbujcie i oceńcie sami.
- Składniki:
- ok. 1/2 kg fasolki szparagowej
- kilka lasek dowolnej kiełbasy
- 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli do gotowanej fasolki
- 2 cebule
Wykonanie:
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w wodzie posolonej 1 łyżką soli i 1 łyżeczką cukru. Fasolka ma być ugotowana, a nie rozgotowana! Ugotowaną fasolkę odsączyć z wody i przełożyć do rondla. Na patelni z olejem zeszklić 2 drobno pokrojone cebule i połączyć je z ugotowaną fasolką. Kiełbasę pokroić na dowolne plasterki, podsmażyć na patelni w której szkliliśmy cebulę, wrzucić do rondla z fasolką i cebulą. Wlać koncentrat lub przecier pomidorowy, dodać pozostałe składniki oprócz pomidorków koktajlowych i zagotować. Na końcu dosmaczyć solą, pieprzem i wrzucić pomidorki koktajlowe. Podawać z dowolnym pieczywem. Smacznego!
To danie bez kiełbasy dla będzie również smacznym posiłkiem dla wegetarian. Polecam!