Filet z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym

Danie łatwe, tanie i smaczne. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • sól i pieprz
  • przyprawa gyros lub inna do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 cebula 4 ząbki czosnki
  • olej do smażenia
  • 1 kubeczek małej śmietanki 18 lub 30%
  • 1 puszka z pomidorami
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie:
Filety oczyścić z błon, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na większe kawałki. W misce wymieszać ze sobą przyprawy i nimi obtoczyć filety. Odłożyć na bok. Tymczasem obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić dowolni a czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć , usunąć gniazda z nasionami i pokroić na paseczki. Na głębszej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim kawałki fileta, odłożyć na bok a na tej samej patelni zeszklić cebulę  potem dodać paprykę i czosnek. Chwilę przesmażyć, dodać spowrotem filety i wszystko zalać zawartością puszki z pomidorami. Przykryć i dusić do miękkości warzyw. zalać całość śmietanką i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż nasz sos uzyska odpowiednią gęstość. Podawać z pieczywem, ziemniakami z wody lub pieczonymi, ugotowaną kaszą, ryżem czy makaronem. Jak kto lubi. na końcu posypać drobno pokrojoną zieloną natką pietruszki. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx