Flaczki z boczniaków

W markecie natknęłam się na świeże grzyby boczniaki i to w przystępnej cenie. Zrobiłam pyszne danie  z ich zastosowaniem i z kurczakiem w pomidorach i warzywach. Danie może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Spróbujcie tego rozgrzewającego dania,  a nie pożałujecie!

  • Składniki:
  • 2 opakowania grzybów boczniaków ( 500 g)- możecie dać dowolną ilość
  •  250 g polędwiczki z kurczaka  ( może być inne mięso)
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchwie
  • kawałek  korzenia selera
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej rzepakowy
  • 1 garść majeranku
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Warzywa obrać i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por,cebulę i czosnek drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Dodać pozostałe warzywa i troszeczkę wszystko przesmażyć, dodać pomidory z puszki wraz z zawartością, dolać trochę wody tak by wszystko było nią przykryte. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Tymczasem na patelni przesmażyć np. polędwiczki z kurczaka pocięte na kawałeczki. Po przesmażeniu dołożyć do duszących się warzyw. Grzyby po umyciu i odsączeniu pokroić na drobne paseczki. Przesmażyć je na patelni w której smażyliśmy mięso. Dołożyć do warzyw i kurczaka. Dusić do miękkości , dodać przyprawy i sól.wymieszać a na końcu do flaczków dodać roztarty w dłoniach majeranek.

flaczki z boczniaków
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx