Przepis pochodzi z bloga,, Sprytna Chochla”. Jest to chrupiący włoski chlebek z dodatkami, który smakuje moczony w oliwie. Polecam!
- Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 190 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 g drożdży
- na górę:
- 15 oliwek zielonych i czarnych
- 2 duże plastry pomidorów suszonych w oleju
- 1/2 łyżki soli gruboziarnistej
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i odłożyć na 5 min. Potem je zmieszać z mąką, oliwą i solą. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1 godz do wyrośnięcia.Po godz. przekładamy ciasto do standardowej blachy na ciasto i palcem robimy wgłębienia nasmarowanymi rękoma oliwą. Na cieście wykładamy pokrojone oliwki i suszone pomidory. Całość posypujemy solą i odstawiamy na pół godz. Pieczemy w temp. 220 stopni C 25 min. do zarumienienia się ciasta.Najsmaczniejsze jest świeżo maczane w oliwie z oliwek lub dobrym oleju. Smacznego!