Francuskie ślimaczki orzechowe

Francuskie, bo na cieście francuskim, szybkie, łatwe ciastka orzechowe. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 150 g orzechów ( różne rodzaje) najlepsze uprzednio prażone na suchej patelni
  • 100 ml mleka
  • 4 – 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajo do posmarowania

Wykonanie:
Uprażone orzechy zblendować lub drobno pokroić. Wymieszać je z mlekiem, cukrem i kakao. Odstawić na bok. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Rolkę ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować masą orzechową a następnie zwinąć wszystko w rulon i rolkę ciasta kroić w cienkie plasterki. Ślimaczki ułożyć na blachę z papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i posmarować rozbełtanym jajem. Piec w 200 stopniach C 20 min do zarumienienia ciastek. Smacznego!

Francuskie ślimaczki orzechowe
Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Witam Cię cieplutko 🙋‍♂️ Ślimaczki z ciasta francuskiego to coś, co ja bardzo uwielbiam. Jedno z moich ulubionych wyrobów cukierniczych. Wspaniałe wykonanie deseru 👍😊 Pozdrawiam Cię cieplutko i słonecznie, od serca 😘🥰💖 Patryk

1
0
Skomentuj przepisx