Galaretka z kwiatów mniszka

Galaretka z kwiatów mniszka

Galaretka z kwiatów mniszka

 

Koniec kwietnia i początek maja to czas na zrobienie galaretki z pięknych żółtych kwiatów mniszka. Mniszek inaczej pospolicie nazwany dmuchawcem, mleczem to rewelacyjny środek na wiosenne oczyszczenie organizmu ze wszelkich toksyn, które nam się nagromadziły w organizmie w okresie jesienno-zimowym. Galaretkę można jeść bezpośrednio łyżeczką ze słoika lub dodawać do przestudzonej wody z cytryną.

 

  • Składniki:
  • 3 garście kwiatów mniszka
  • 40 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 500g cukru żelującego 2:1 lub 1/2 kg cukru kryształ wymieszanego z 3 szt po 40 g żelfix 2:1

 

Oczywiście, jeżeli nazbierasz więcej mniszka to proporcje składników zwiększasz.

 

Wykonanie:

1. Zrywamy tylko kwiaty mniszka i tego samego dnia myjemy je, odsączamy i odrywamy płatki. Wkładamy je do miski, wlewamy do tego 750 ml zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 12 godzin.

 

2. Na drugi dzień przygotowujemy małe słoiki np. po musztardzie (dokładnie je myjemy i suszymy np. w piekarniku 100 stopni C ok. 5 minut). Z miski kwiaty odcedzamy przez gęste sito lub gazę prosto do garnka z grubym dnem, w którym gotujemy ten płyn z sokiem z cytryny i cukrem żelującym ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gorącą galaretką napełniamy czyste słoiki. Układamy do góry dnem a po wystygnięciu przekładamy do spiżarni lub piwnicy.

 

– przyrządzanie 30 minut

– przerwa: 12 godzin

– trwałość: 12 miesięcy

 

Smacznego! Na zdrowie! 🙂

 

 

Mniszki

 

Galaretka z mniszków

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx