Galaretka z kwiatów mniszka
Koniec kwietnia i początek maja to czas na zrobienie galaretki z pięknych żółtych kwiatów mniszka. Mniszek inaczej pospolicie nazwany dmuchawcem, mleczem to rewelacyjny środek na wiosenne oczyszczenie organizmu ze wszelkich toksyn, które nam się nagromadziły w organizmie w okresie jesienno-zimowym. Galaretkę można jeść bezpośrednio łyżeczką ze słoika lub dodawać do przestudzonej wody z cytryną.
- Składniki:
- 3 garście kwiatów mniszka
- 40 ml soku wyciśniętego z cytryny
- 500g cukru żelującego 2:1 lub 1/2 kg cukru kryształ wymieszanego z 3 szt po 40 g żelfix 2:1
Oczywiście, jeżeli nazbierasz więcej mniszka to proporcje składników zwiększasz.
Wykonanie:
1. Zrywamy tylko kwiaty mniszka i tego samego dnia myjemy je, odsączamy i odrywamy płatki. Wkładamy je do miski, wlewamy do tego 750 ml zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 12 godzin.
2. Na drugi dzień przygotowujemy małe słoiki np. po musztardzie (dokładnie je myjemy i suszymy np. w piekarniku 100 stopni C ok. 5 minut). Z miski kwiaty odcedzamy przez gęste sito lub gazę prosto do garnka z grubym dnem, w którym gotujemy ten płyn z sokiem z cytryny i cukrem żelującym ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gorącą galaretką napełniamy czyste słoiki. Układamy do góry dnem a po wystygnięciu przekładamy do spiżarni lub piwnicy.
– przyrządzanie 30 minut
– przerwa: 12 godzin
– trwałość: 12 miesięcy
Smacznego! Na zdrowie! 🙂