Poduchy jabłkowe

poduszki jabłkowe

Kolejny prosty przepis na wykorzystanie jabłek. Łatwy w wykonaniu o ciekawym smaku deser, który zadowoli nawet najwybredniejszych  smakoszy. Jabłka układa się na podpieczonym kruchym spodzie, są one nafaszerowane w miejscu gniazd nasiennych dowolną konfiturą i przykryte następnym spodem kruchym. Całość polana pysznym waniliową polewą. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 szkl.  mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 250  g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 6 -8 średniej wielkości jabłek
  • dowolny dżem ,konfitura
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon
  • na polewę:
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Z mąki, tłuszczu, cukru i drobno posiekanego tłuszczu zrobić ciasto, po chwili do niego wbić  jajko i dodać serek homogenizowany. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Mniejszą wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Podpiec w 180 stopniach C ok. 10 min.   Większą część przełożyć do folii i na 30 min schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i w środek włożyć dżem. Położyć jabłka na podpieczonym blacie ciasta. Posypać cukrem waniliowym. Całość przyłożyć drugim ciastem surowym, które uprzednio schłodzone wałkujemy tak by z każdej strony było co najmniej 2 cm nadmiaru  ciasta niż wymiar blachy. Nadmiar ciasta poupychać w boki blaszki.  Piec w nagrzanym piekarniku do 180  stopni C  na jasno zloty kolor, góra, dół ok. 50 min. Po wyjęciu ciasto wystudzić na kratce i polać lukrem waniliowym.  Smacznego!

Lukier waniliowy:

Wymieszać kilka kropel esencji waniliowej z 1 łyżką kwaśnej śmietany i dać cukru pudru tyle, żeby lukier był gęsty i kleisty. Tym posmarować poduchy jabłkowe.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx